Ikast-Brande har d. 17 marts haft besĂžg af Globale Gymnasier for at sĂŠtte fokus pĂ„ FNâs nye verdensmĂ„l. Det er skolens egen globale elevgruppe der har arrangeret besĂžget.
Af Ikast-Brandes globale elevgruppe.
06-04 2016
Fokus pÄ FN
Alle 2.G elever sidder pĂ„ rad og rĂŠkke afventende i lokale 107. Det er lige fĂžr frokostpausen, og lugten af hakkebĂžf er langsomt begyndt at sive ind i lokalet. Et par sultne elever kigger lĂŠngselsfuldt pĂ„ uret og ville Ăžnske denne time allerede var ovre, sĂ„ sulten kunne stilles. PĂ„ fĂžrste rĂŠkke sidder eleverne bag det hele, nemlig Ikast-Brandes egen globale elevgruppe. De kigger spĂŠndte rundt i lokalet med sĂžgende blikke efter deres klassekammerater, nogle af dem kigger skuffede ned, og andre sender en tommel op afsted mod vennerne. Ved siden af dem sidder elevgruppens lĂŠrerkoordinator Ajla Borozan, som om et Ăžjeblik skal fortĂŠlle de afventende elever omkring FN som institution. Ved siden af hende sidder Ida Nilsson og Amalie Ulrik. Begge er fra Globale Gymnasiers hovedkvarter som ligger i KĂžbenhavn. De er begge er rejst den lange vej fra KĂžbenhavn til Ikast for at afholde en workshop med fokus pĂ„ FNâs 17 nye verdensmĂ„l.
Ikast-Brande prioriterer verdensmÄlene
Ajla Borozan rejser sig fra sin plads. Computeren, som stĂ„r klar med power pointet, bliver pludseligt bemandet af Chanique Adamsson. Pludselig fyldes lokalet med viden om FN. Samfundsfagsklasserne nikker genkendende til det, der bliver sagt. Ajla Borozan kommer derefter kort ind pĂ„ de 17 verdensmĂ„l, hvilket fĂ„r Ditte JĂžrgensen, medlem af Ikast-Brandes globale gymnasiers elevgruppe, til at spidse Ăžrerne en ekstra gang âNu har vi jo arbejdet sĂ„ meget med de nye verdensmĂ„l, og sĂ„ er det jo altid fedt at hĂžre om, hvordan de egentlig blev til!â fortĂŠller hun smilende. Det er nemlig ikke kun den Globale elevgruppe pĂ„ Ikast-Brande gymnasium, der hĂ„ber at sĂŠtte fokus pĂ„ de 17 mĂ„l. Fra ledelsens side af er det nemlig besluttet, at de nye verdensmĂ„l er sĂ„ relevante, at alle klasser pĂ„ skolen skal arbejde med de 17 verdensmĂ„l i undervisningen.
Tag stilling og Instagram det!
âJeg synes det er mega fedt at se sĂ„ mange bakke op om sĂ„dan et arrangement som dette. Vi har i elevgruppen brugt tid pĂ„ at planlĂŠgge afholdelsen af den globale kickstarter, sĂ„ hvis folk bare blev vĂŠk ville det vĂŠre skuffendeâ siger Ditte JĂžrgensen, som lige om lidt, skal op og prĂŠsentere en opgave for eleverne i lokalet. âDet er ogsĂ„ dejligt, at elevgruppen fĂ„r lov til at deltage og stĂ„ for nogle af tingene. Det hjĂŠlper virkelig med at udvikle os som talere og skubbe grĂŠnserâ fortsĂŠtter hun. âI skal nu gĂ„ ind pĂ„ denne side og stemme om, hvilket mĂ„l I synes er vigtigst for verdenâ fortĂŠller Ditte JĂžrgensen til den afventende masse af 2.Gâer. Ditte forklarer efterfĂžlgende âĂvelsen med afstemningen er med til at danne en form for aha-fĂžlelse. FĂžrst spĂžrger vi dem, âHvad er vigtigst for verden?â, derefter âHvad er vigtigst for Danmark?â typisk vil der vĂŠre stor forskel. For hvor verden mĂ„ske mere burde fokusere pĂ„ sult, burde vi i Danmark fokusere mere pĂ„ mĂ„l nr. 3 og 4, som er henholdsvis sundhed og trivsel og kvalitets uddannelser,â hun fortsĂŠtter âTil sidst spĂžrger vi dem âHvad er vigtigst for dig?â, hvorefter vi, efter alle spĂžrgsmĂ„l, spĂžrger efter argumenter for deres valgâ. Ida Nillson, reprĂŠsentant fra globale gymnasiers hovedkvarter, overtager derefter scenen, og sĂŠtter de unge i gang med den efterfĂžlgende del af samme Ăžvelse. âNĂ„r alle har taget stilling til, hvad for et mĂ„l de foretrĂŠkker. SĂ„ er det tid til at stĂžtte det offentligt ved at poste et billede, hvor de stĂžtter deres vigtigste verdensmĂ„lâ fortĂŠller Ditte JĂžrgensen. Denne information bringer et par hovedrysten fra 2.Gâerne. âHvis de ikke har lyst til at poste billedet pĂ„ deres egen instagram, sĂ„ er de velkomne til at poste det pĂ„ Globale Gymnasiers instagram. Og hvis de ikke har noget i mod det, skal de bare huske at hashtagge billedet med #Globalegymnasierâ fortsĂŠtte Ditte ufortrĂždent.
De nye verdensmÄl:
De nye 17 verdensmĂ„l rangerer fra alt til sult og til ligestilling. De blev vedtaget d. 25 september 2015 pĂ„ FNâs konference i New York. MĂ„let med de nye mĂ„l er at afslutte, hvad der er blevet begyndt. âHele verden er gĂ„et sammen for at danne en bedre verden, bĂ„de for os selv men ogsĂ„ for fremtidige generationer. Det er noget, vi alle burde stĂžtte op om og bidrage tilâ siger Ditte JĂžrgensen, hun fortsĂŠtter âDet der er mest beundringsvĂŠrdigt er, at stĂžrstedelen af de mĂ„l, der blev sat i starten af det nye Ă„rtusind, er nĂ„et eller lige pĂ„ grĂŠnsen til detâ. De nye mĂ„l har multipliceret sig, hvor de gamle verdensmĂ„l, dem som vi i Danmark kender som 2015-mĂ„lene, kun bestod af 8 mĂ„l, bestĂ„r de nye af hele 17 mĂ„l. De nye 17 verdensmĂ„l favner meget bredere. De nĂ„r omkring alt lige fra sult til kvalitetsuddannelser. De nye verdensmĂ„l forventes at vĂŠre nĂ„et i Ă„r 2030.